Logo

Terugblik Ronde Tafel High Performing Teams: Hoe creëer en behoud je ze?

2018-05-31 16.31.27.jpgdinsdag 05 juni 2018 11:00

Agile zijn of agile doen? Was de triggerende rode draad door de discussie van de Ronde Tafel op 31 mei bij Coniche in Houten. De deelnemers aan de Ronde Tafel, afkomstig van SNS Bank, Landal GreenParks, Vibes Consultancy, Rotterdam The Hague Airport, Aegon, ABN AMRO, Blokker en Vandebron, zochten – en vonden – antwoorden over high performing zelfsturende teams, zoals onder andere do’s en dont’s, eigenaarschap, hoe de verbinding vinden tussen het grote doel van de organisatie en de intrinsieke drijfveren van de teamleden.

Twee cases stonden centraal in de discussie: SNS Bank waar door stapsgewijze introductie van een agile werkwijze en meer autonomie het menselijke potentieel meer werd benut (zoals zelfroosteren) zodat een 25%  kostenreductie kon gerealiseerd. Dilemma in de discussie: hoe ga je om als team/ afdeling/ organisatie dat er continu hogere prestatie van je wordt verwacht tegen een lager budget?

Het antwoord hierop was heel simpel, geef de vrijheid en verantwoordelijk aan je medewerkers. Want werknemers in een autonome werkomgeving zijn gelukkiger (6,7 vs 7,7 I&O research), gelukkige medewerkers zijn 15-31% productiever (Warwick). Met als effect dat organisaties met meer autonomie >20% meer rendement genereren dan traditionele organisaties (LRN onderzoek). Lees meer op zelfsturen.com.

Dat zelfsturing tot high performance kan leiden bewijst het team van Top Volleybal Zwolle. Het is het eerste zelf sturende topsport team ter wereld. Het is een reis met vele uitdagingen waar het team elke dag opnieuw van leert … op weg naar het grote doel: een hoge klassering in de top van de Eredivisie. Dilemma: wat als de spelers meer geloven in de traditionele coach-speler relatie en daardoor kiezen voor een andere topclub? Deze ontwikkelingen kun je volgen in de community & op Coníche.

Enkele learnings en randvoorwaarden voor succesvolle implementatie van zelfsturing: Vertrouwen, gezamenlijke droom (intrinsieke motivatie) en psychologische veiligheid om fouten te maken.

  • Vertrouwen: Als leiderschap heb je vertrouwen in je werknemers, dat wanneer ze thuis de rekeningen kunnen betalen dit ook op het werk kunnen doen. Shift van controleren  naar het  in control brengen.
  • Veiligheid: Inhoud is logisch, oprechte interesse in de ander (Empathie) en Authenticiteit
  • Intrinsieke motivatie/ Droom: Wat is de droom/visie van je organisatie en waar overlapt deze met de ambitie van je medewerkers. Ga het gesprek aan en zoek de common ground!

Daarnaast tijd die nodig is om de organisatieverandering geïnternaliseerd te krijgen, wil en commitment van het C-level, maar vooral ook de energie bij kleine groepjes mensen om de regie te pakken. Andere sleutelwoorden voor high performing zelfsturende teams zijn: verlangen, talent, doorbreken van de formele structuren en discipline. (#W1NNEN)

De de peer-to-peer discussie van de deelnemers, afkomstig uit een divers veld van bedrijfstakken, leverde waardevolle inzichten op. Zij nemen inspiratie en concrete tips mee uit deze kleinschalige ontmoeting die hen verder helpt op de weg naar AGILE ZIJN.

Hartelijk dank aan de bijdragen van allen en een bijzonder dankt aan Coníche voor het gastheerschap en de inhoudelijke begeleiding!

Wil je zien en ervaren wat zelfsturen in de topsport eruit ziet? Dat kan, als partner van PVKO biedt Coníche u een gratis VIP-ticket aan waarin je Coníche Topvolleybal Experience kan beleven. Interesse? meld je aan via deze link.

PvKO Ronde Tafels zijn kleinschalige ontmoetingen waar we de diepte ingaan rond specifieke onderwerpen. In een kleinschalige setting met gelijkgestemden van elkaar leren, elkaar inspireren en adviseren en wellicht ook een gezamenlijke visie opbouwen in een specifiek domein. Lees HIER meer over Ronde Tafels…. Ook als je ideeën hebt om zelf een Ronde Tafel te initiëren.

« Terug