Logo

Verslag Inspiratiesessie Blockchain 14 februari 2017

Blockchain 380x270.jpgdinsdag 21 februari 2017 13:44

Blockchain, een nieuw trendy onderwerp wat ook op Valentijnsdag een volle zaal aan geïnteresseerden trekt. Wat is Blockchain nu eigenlijk en wat zijn de mogelijkheden van Blockchain? Dit zijn de belangrijkste vragen die het publiek aan het einde van de inspiratiesessie hopelijk beantwoord heeft gekregen.


De directrice Maricken, trapt voor de laatste keer de sessie af. PvKO is een vakvereniging om kennis te delen en inspiratie op te doen. Het gaat om kennisverrijking. Vergroot je netwerk en deel elkaars toepasbare ideeën. Na 12 jaar als directrice wordt Maricken bedankt voor haar inzet. “Maricken ontzettend bedankt voor je enthousiasme, passie en al hetgeen je bereikt hebt in de jaren dat je actief bent geweest voor het PVKO” aldus Saskia de Stichter & Jorien Wesseling. Karoline Wiegerink zal het stokje van Maricken overnemen.

De eerste spreker is Oscar van Deventer van TNO. Beginnend met de vraag: ‘Hoe kunnen we Blockchain gebruiken voor klantgericht ondernemen’? Eigenlijk heeft op dit moment nog niemand hier een antwoord op, net zoals we 25 jaar geleden geen idee hadden wat de computer ons zou brengen. Blockchain wordt vergeleken aan de hand van twee metaforen:
• A Blockchain is like a computer
• A Blockchain is like a party

Wat is dan een blockchain computer? Dit zijn een aantal computers die met elkaar communiceren waarbij ze functioneren als één computer. Er draaien verschillende blokken op deze computers, welke met verschillende ketens aan elkaar gelinked zijn. Een Blockchain computer is erg betrouwbaar, er wordt vanuit alle computers consensus bereikt hetgeen erg transparant is. Dit maakt validiteit, consensus, authenticatie en de uniekheid van Blockchain bijzonder.

Wat is dan een Blockchain feestje? Voor het plannen van een feestje kijk je naar wie betaalt wat, wie regelt wat, wie zijn er uitgenodigd en ga zo maar door. Daarna komt het uit op de uitvoering. Maar wat is dan de link met Blockchain? Ga ik zelf hetgeen bouwen, voor wie is het toegankelijk, gebruik ik mock-ups en ga zo maar door. Bij Blockchain gaat het grotendeels over het plannen.

De tweede spreker is Djuri Baars van de Rabobank. Binnen de Rabobank is hij werkzaam op het gebied van Blockchain. Wat zijn nu de mogelijkheden voor banken op het gebied van Blockchain?

De huidige frustratie voor klanten zit hem vaak bij betalingen. Overschrijving bij internationale transacties duurt lang en is kostbaar, zeker bij transacties met verschillende valuta. Ook een hypotheek afsluiten wordt als een lang en traag proces ervaren. Rabobank is al verbonden met internationale vestigingen via Blockchain, zodat direct geld overmaken steeds makkelijker is. De techniek is er al, maar wet en regelgeving maakt het nog lastig om dit aan klanten aan te kunnen bieden. Ook een stukje privacy speelt hier een rol. Voor het afsluiten van hypotheken kan Blockchain in de toekomst worden gebruikt. Zo kan er met hypotheekpartijen van verschillende bedrijven informatie via de blockchain beschikbaar gesteld worden zodat, als de klant hier akkoord voor geeft, de blockchain aan de hand van deze informatie direct akkoord kan geven op de hypotheek. Dit bespaart tijd en geld.


De derde spreker is Perry Smit van het innovatielab bij de Kamer van Koophandel. Na lange tijd ondernemerschap is bedenken, creëren en experimenteren over Blockchain nu zijn dagelijkse bezigheid. De KvK helpt ondernemers bij het ondernemen en besteedt daarmee veel tijd aan Blockchain. Ze stimuleren nieuwe initiatieven, zetten hackethons op, zorgen voor afrekenmechanismes met digitale valuta en zetten Flashcompany’s op welke als templates fungeren voor geautomatiseerde bedrijven. De samenwerking wordt gezocht met verschillende partijen, zoals banken en overheidsinstellingen. Perry sluit af met “de wereld wordt anders door Blockchain”, bedrijven gaan steeds meer services gerichter te werk!

Perry heeft een boek geschreven met Simone Vermeend over Blockchain waarbij techniek wordt gecombineerd met de praktijk. Deze is voor iedereen beschikbaar!

De laatste sprekers van de avond zijn Anna Potijk & Pieter in’t Hout van de gemeente Utrecht. Door middel van een quiz brengen zijn de armoede in Utrecht onder de aandacht. Veelal zitten mensen met schulden uit de publieke sector, wacht men lang voor men de schuldhulpverlening opzoekt en kost het ontzettend veel geld om deze schulden weg te poetsen. Een groot probleem binnen de Gemeente Utrecht is het huidige systeem van toeslagen/toelagen. Het duurt erg lang voor toeslagen worden toegekend en deze mensen hebben geen buffer om dit te compenseren.

Er zijn heel veel kennis en data beschikbaar van de huishoudens in Nederland bij partijen als de Belastingdienst, UWV, etc. Blockchain biedt de kans om dit probleem van armoede om te zetten naar mogelijkheden. Er is een prototype gebouwd, waarbij de kennis van de huishoudens die bij de Gemeente bekend is, gecombineerd wordt met een stukje techniek. Met hulp van externe partijen is dit bij de gemeente gestart.


Aan de hand van de Bitcointechnologie (Blockchain) is er een soort huishoudboekje gecreëerd. Er komt administratieverkeer in de Blockchain, waarbij overboekingen plaatsvinden, maandelijkse financieringen worden gepland, automatisch toelagen en toeslagen kunnen worden toegekend en financiële klappen kunnen worden opgevangen. De Gemeente gaat zich nu voorbereiden op verdere opschaling van dit huishoudboekje!


De avond wordt afgesloten met een vragensessie onder leiding van de avondvoorzitter, Arend van’t Spijker, aan alle sprekers van de avond, om eventueel onbeantwoorde vragen over Blockchain te beantwoorden. Om Valentijns avond compleet af te sluiten gaat ieder met een roos naar huis! Bedankt voor deze leerzame avond!

Auteur: Siebrich Westra, Management Consultant IT Solutions Credits & Mortgages, ABN AMRO

« Terug

Reacties op 'Verslag Inspiratiesessie Blockchain 14 februari 2017'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.